Masarang Arenga Palmsuiker 250g

-19% Masarang Arenga Palmsuiker 250g
Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de Indonesische Arenga palm. De suiker heeft een licht karamel-achtige smaak en is niet zo zoet als o.a rietsuiker. Niet alleen de smaak van de suiker is uniek, maar ook het milieuvriendelijke productieproces en de waargenomen gezondheidsvoordelen.
 
De voordelen van palmsuiker boven gewone suiker of rietsuiker
Palmsuiker is zeer milieuvriendelijk, de suiker is niet zo zoet als o.a. rietsuiker en heeft een licht karamel-achtige smaak. 
 
Onderzoek suggereert bovendien dat palmsuiker een aantal voordelen heeft ten opzichte van andere suikers, nl.:
  • Palmsuiker bevat een aantal anti-oxidanten, aminozuren en vitaminen die de gezondheid positief beïnvloeden.
  • Palmsuiker wordt veel langzamer in het bloed opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel niet ongezond snel stijgt en de energieafgifte veel geleidelijker plaatsvindt.
  • Witte suiker leidt makkelijk tot overgewicht en suikerziekte, palmsuiker niet.
Productie palmsuiker
Nadat het sap van de suikerpalm handmatig is geoogst, wordt deze in de Masarang suikerfabriek in Noord Sulawesi opgewerkt tot een suiker in kristalvorm. Het opwerken van het suiker vraagt veel energie en vroeger werd hiervoor hout gebruikt. Willie Smits heeft met steun van de Indonesische overheid een suikerfabriek gebouwd, die afvalwarmte van de lokale geothermische elektriciteitscentrale gebruikt in plaats van hout. Overigens kan van het sap niet alleen suiker worden gemaakt, ook kan je er brandstof van maken, dat je ter plaatse bijvoorbeeld in een lokaal fabriekje kan opwerken.
 
Dit innovatieve project is beoordeeld als een van de 12 beste groene initiatieven in de wereld in de World Challenge 2007 ), en de BBC heeft hierover een korte documentaire gemaakt 'Steaming Ahead'.
 
Voordelen van productie palmsuiker
De suiker wordt via een door Willie zelf ontwikkeld procedé gemaakt. De productie kent vele voordelen, waarvan we enkele hieronder op een rij zetten:
 
People:
Het gemengde tropische bos waarin de suikerpalm en ook andere voedselgewassen groeien, levert de lokale bevolking (duurzame) banen op. Het bos levert ook schoon drinkwater, waardoor de locale bevolking geen duur water in supermarkten hoeft aan te schaffen, of ver moet lopen om schoon water te vinden. 
 
De geothermische restenergie van de suikerfabriek wordt niet alleen gebruikt om palmsuiker te produceren, maar het wordt ook gebruikt om andere gewassen te drogen, wat de lokale boeren veel werk scheelt.
 
Omdat het lokale inkomen van boeren is verhoogd kunnen zij het zich permitteren hun kinderen naar school te sturen. Een deel van de inkomsten wordt gegeven aan projecten in de lokale gemeenschap, zoals het beschermen van bedreigde dieren en het helpen van kansarme kinderen.
 
Planet:
Voor de productie van palmsuiker hoeft geen tropisch regenwoud te worden gekapt, maar moet juist bos worden aangeplant, want de palm groeit het best in gemengd tropisch bos en niet in een monocultuur. Ook kunstmest en pesticiden worden niet gebruikt, waardoor het grondwater niet wordt verontreinigd. De suikerpalm gebruikt bovendien minder water dan andere gewassen, en doordat de boom diep in de grond wortelt, gaat deze ook erosie tegen.
 
In gebieden waar het tropisch regenwoud inmiddels is gekapt, wordt secundair tropisch bos geplant, waardoor deze gebieden weer verschillende waardevolle functies terugkrijgen en de druk op bestaand tropisch regenwoud vermindert. Daarbij groeit de suikerpalm op -anders ongebruikte- schralere gronden en ook op steile hellingen waar andere veel gebruikte bomen (bijv. de oliepalm) niet kunnen groeien.
 
Gemengd tropisch bos biedt dieren en planten onderdak, en voorkomt het verlies van biodiversiteit.
 
Het gebruik van geothermische energie in de suikerfabriek belast het milieu niet en voorkomt de kap van jaarlijks 200.000 bomen, die anders als brandhout worden gebruikt. Bovendien wordt bij de suikerpalm teelt in aangelegd bos per saldo CO2 uit de lucht gehaald. 
 
Profit:
De productie van palmsuiker levert op dit moment in Sulawesi 6285 locale boeren betaald werk op.
 
Palmsuiker wordt geproduceerd zonder toevoeging van additieven of andere chemische substanties in een professionele, schone en gecontroleerde omgeving, waardoor palmsuiker een top kwaliteitsproduct is.
 
De lokale bevolking deelt in de winsten van de suikerfabriek en zij krijgen een eerlijke prijs (fair-trade). De suikerproductie heeft geresulteerd in een twee tot drievoudige toename van het inkomen van de boeren.
 
De productie van palmsuiker is milieuvriendelijk, en er worden geen (uitgestelde) kosten doorgeschoven naar volgende generaties.

Voedingswaarden per 100g
Energie 1606.446 Kj
Energie 383.4 Kcal
Eiwit 2.5 gram
Suikers 94.8 gram
Vet 0.2 gram
Natrium 4.1 gram
Kalium 760 milligram
Calcium 3.3 milligram
Magnesium 367 milligram
IJzer 0.9 milligram
Zink 0.2 milligram
Vitamine C (ascorbinezuur) 13.2 Milligram

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed
  • Merk: Masarang
  • Model: Arenga Palmsuiker
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • €3,09
  • €2,49
  • Excl. BTW: €2,29